0

Nema proizvoda u košarici.

Auto Plus - Prodaja i ugradnja auto guma

Tel: 01/561-7725

Kako pročitati dimenziju guma?

Oznaka dimenzije gume najvažniji je podatak. DOT – 3220 znači da je guma proizvedena u 32. tjednu 2020. godine.
Na svakoj gumi uočit ćemo niz različitih oznaka. Neke od njih su nam važne, poput točne dimenzije pneumatika te indeksa nosivosti i brzine na koju je guma testirana.

Na bočnoj strani svake auto-gume zapisane su sve potrebne informacije od kojih je najvažnija oznaka dimenzije. Na primjeru gume za osobno/putničko vozilo, vidjet ćemo najjače istaknutu oznaku npr. 195/65 R 15 i to je dimenzija gume koju bismo u pravilu trebali znati. U oznaci 195/65 R 15 prvi broj označava širinu gume u milimetrima, znači širina je 195 milimetara. Broj 65 je omjer visine u odnosu na širinu gume u % koji u ovom slučaju iznosi 65%. Slovo ”R” označava radijalnu gumu što znači da su tanke kordne niti, koje izgrađuju slojeve karkase koja čini unutrašnjost gume, postavljene radijalno u gumi. Zadnji broj ”15” označava promjer kotača od jednog do drugog kraja i u ovom slučaju promjer je 15 inča (cola).

Ukoliko dimenziju gume ne znamo točno ili smo kupili rabljeno vozilo, svakako treba pogledati u knjižicu vozila gdje pišu originalno propisane dimenzije guma za svako vozilo što valja poštivati. Uz navedene oznake dimenzije stoji i tzv. ”brzinski razred” koji se označava slovom, pa npr. slovo ”H” označava maksimalnu brzinu od 210 km/h.

Danas svaka guma ima indeks istrošenosti profila i čim je guma na samo jednoj točki došla do oznake istrošenosti profila, gumu treba zamijeniti novom, zbog vlastite sigurnosti u prometu.
Simbol Značenje
195 Širina gume u milimetrima. Ova guma je široka 195 milimetara.
65 Omjer visine u odnosu na širinu gume. Oznaka 65 označava da je visina jednaka 65% širine gume.
R Radijalna konstrukcija gume.
15 Promjer kotača od jednog kraja do drugog. Promjer ovog kotača je 15 inča.

Previous

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Korisne informacije
Najnoviji proizvodi