SAVJETI I INFORMACIJE

Oznake:, , , , ,

Automobilska guma je jedan od ključnih dijelova automobila čiji utjecaj ima veliku ulogu za nesmetano kretanje i zaustavljanje automobila. U nastavku vam donosimo neke opće informacije o gumama koje biste trebali znati.
Kotač automobila je dio koji povezuje vozilo s kolnikom i omogućava prijenos sila i momenata koji se javljaju kada vozilo stoji ili se kreće, dok je auto guma sastavni dio pneumatike – od gumenih je dijelova i armature koji su spojeni u jednu cjelinu. Postoje različite vrste auto guma koje se koriste za različite namjene ovisno o tipovima vozila i godišnjem dobu. Imamo ljetne , zimske i cijelogodišnje gume.

LJETNE I ZIMSKE GUME
Razlikuju se prema sastavu i obliku i imaju namjenu isklučivo za ljetne uvjete vožnje ,
kada temperatura prelazi iznad 7 stupnjeva,dok zimske gume imaju namjenu za vožnju na temperaturama ispod 7 stupnjeva
Oznaka M+S M+S (Mud + Snow, odnosno blato i snijeg).. riječ je o zimskoj, ali i o cjelogodišnjoj gumi, a potrebno je obratiti pozornost na oznaku pahuljice, koja se nalazi pored ova dva slova.Razlika je u tome što zimska guma mora imati pahuljicu pored M+S.

OZNAKE NA AUTO GUMI

ŠIRINA GUME : odnosi se na širinu gume mjerenu u milimetrima od jedne bočne strane do druge.

VISINA POPREČNOG PRESJEKA : omjer visine u odnosu na širinu gume. ima oznaku 50, to znači da visina obuhvaća 50% širine poprečnog presjeka gume

PROMJER NAPLATKA (FELGE) : radi se o promjeru unutarnjeg ruba gume, a dimenzija je u colima. Upravo prema ovoj oznaci odabire se i veličina naplatka (felge).

INDEX NOSIVOSTI (LOAD INDEX – LI): broj koji označava maksimalno opterećenje izraženo u kilogramima koje guma može podnijeti kad je propisno napuhana.Oznaka “99″ znači da guma može podnijeti maksimalno opterećenje od 775 kg.

SIMBOL BRZINE (SPEED INDEX – SI): označava maksimalnu brzinu koju guma može podnijeti, brzine: P = 150 km/h, S = 180 km/h, T = 190 km/h, H= 210 km/h V = 240 km/h, W = 270 km/h, Y = 300 km/h, ZR = > 240 km/h.

DATUM PROIZVODNJE; DOT OZNAKA

2410 Oznaka na gumi znači daje proizvedena u 24-om tljednu 2010 godine

Print